søvn

Det kan synes som barnelærdom, men nogle gange er der meget sandhed at hente i netop de ting, børn får at vide: Det kræver god hvile og søvn, hvis man som menneske skal have det godt og kunne yde det optimale. Det skal derfor ikke underkendes, hvor vigtigt det er at få lavet gode vaner for søvn, når man har en travl hverdag.

Faste rutiner er godt for krop og sjæl

Hvis man sover dårligt, møder man også lidt mindre udhvilet og godt tilpas op på arbejdspladsen og kan ikke performe så godt, som man gerne vil. Det er derfor alfa omega, at man sørger for at komme i seng, så man kan være frisk og klar på dagens udfordringer. Derfor kan det være godt for krop og sjæl at sørge for at have faste sengetider hele ugen. Kroppen har det bedst med faste rutiner, og faste sengetider både i hverdage og i weekenderne har derfor en gavnlig effekt på søvnkvaliteten, fordi kroppens naturlige rytme ikke forstyrres.

Dårlig søvn giver stress

Manglende søvn kan give grobund for stress, fordi man ikke har energien til at nå alting på arbejdet uden at skulle anstrenge den trætte hjerne og krop. Stress er en folkesygdom, der gør, at rigtig mange danskere ikke kommer afsted på job, og her kan god søvn afhjælpe den begyndende stress. Søvn og hvile er afgørende for oplevelsen af at have en travl hverdag, så det er vigtigt for medarbejdere at tage ansvar for at komme i ordentlig tid i seng. Arbejdsgiveren skal også sørge for at indlægge pauser, så medarbejderne får den nødvendige hvile for at kunne arbejde på fuld kapacitet resten af tiden. Det er derfor en fordel for alle parter, at der er plads til pauser og opfordres til gode søvnrutiner på arbejdspladsen.

Kugledyne som løsningen på rastløse nætter

Det kan dog være så godt som umuligt at få en god nats søvn, hvis man ofte ligger rastløs i sengen flere timer i streg. En kugledyne kan være svaret på problemet, hvis man ikke sover så godt på grund af rastløshed. Kugledynen ser ikke anderledes ud end en normal dyne, men til forskel fra fyld af eksempelvis dun, så er der små kugler som fyld i en kugledyne. Kuglerne indeni dynen giver ingen forstyrrende lyde fra sig, men lægger sig som en ekstra tyngde og støtte omkring kroppen. Vægten af dynen holder ro på kroppen og giver en følelse af tryghed, så man kan sove mere sikkert og roligt – og vågne mere veludhvilet op om morgenen. Der er mange fordele ved en kugledyne, og her er der mange flere informationer at hente.

En god start på dagen resten af livet

Den rigtige mængde søvn og en god start på dagen giver gode, produktive medarbejdere og ledere med større overskud. Morgenen er begyndelsen på dagens aktiviteter, og er begyndelsen god, så kommer man også lettere gennem dagen. Hvis mørke morgener i vinterhalvåret giver en mere besværlig start, så kan en lyslampe være et muligt alternativt vækkeur. En lyslampe vil langsomt vække kroppen naturligt fra søvnen, så man føler sig mere udhvilet og klar til dagens udfordringer. Alternativt kan man bruge en mere behagelig alarmtone, så man ikke vækkes brat og ubehageligt. Men det vigtigste er at prioritere søvn, så man høster alle fordelene ved at være veludhvilet og frisk til dagens mange aktiviteter.

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.